Eco-Museum

Partener:

NEPI Rockcastle, Mega Mall Bucuresti 


Primul muzeu interactiv dedicat mediului și schimbărilor climatice, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow, cu sprijinul Nepi Rockcastle, a fost găzduit timp de 3 luni de Mega Mall București, între 2 februarie – 30 aprilie 2023, perioadă în care peste 5860 de elevi bucureșteni i-au trecut pragul.

Eco-Museum a fost gândit ca un spațiu educațional alternativ, care să ofere tinerilor din România o experiență captivantă de învățare asupra schimbărilor climatice, invitând la reflecție și la acțiune pentru un viitor mai sustenabil. Muzeul pop-up a introdus o nouă abordare educațională asupra mediului și schimbărilor climatice, bazată pe experiențe de învățare non-formală și îmbinarea elementelor teoretice cu experiențe practice și interactive. 

Inițiativa Asociației Act for Tomorrow și a companiei NEPI Rockcastle a adus subiectul acțiunii și nevoii de protecție a mediului într-un spațiu neconvențional, astfel încât educația pentru mediu să devină accesibilă publicului larg.

Gândit pentru a fi vizitat în perioada programului național Săptămâna Verde în școli, expoziția s-a adresat principal elevilor și cuprinde numeroase instalații interactivecu rol educațional, prin care aceștia sunt invitați să descopere, într-un mod inedit, informații care îi vor ajuta să devină cetățeni mai responsabili față de natură. 

Temele cheie de mediu abordate în cadrul muzeului întins pe o suprafață de 100 mp au fost biodiversitatea, schimbările climatice și gestionarea deșeurilor, dar și acțiunile pe care le putem lua la nivel individual pentru a ne reduce impactul asupra mediului. 

Întregul concept, instalațiile interactive și conținutul au fost dezvoltate de echipa Act for Tomorrow, pornind de la exemple de succes din alte state și având la bază literatura de specialitate. Designul acestuia a fost dezvoltat în colaborare cu arhitecta Diana Grigoraș. Spațiul expozițional are la bază materiale sustenabile, în principal lemn.Rezultate


  • 5867 de elevi
  • 221 de profesori
  • 126 instituții de învățământ care au participat la tururi ghidate